Anbefalet træfpunkt på hjortevildt

Vi har alle sammen fået at vide at skudplacering er alfa og omega for at sikre et godt skud på jagt. Men sigter du det rigtige sted? Skudplaceringen nemlig en af de vigtigste beslutninger, du træffer – både for dyrets skyld og for dig selv. Skal du ramme hjertet og gå efter et klassisk siderskud? Eller sigter du mod skulderen for et stop på stedet? Lad os gennemgå, hvad det kræver, hvad der er fordele og ulemper, og hvordan du vælger rigtigt i felten.

Anatomien i spil – Ram rigtigt første gang

Hjortevildt er robuste dyr, og præcis viden om deres anatomi kan være afgørende for din succes. Hjertet ligger lavt i brystkassen, tæt ved forbenene, mens lungerne fylder det meste af øvre brystkasse. Med et skud mod hjertet (rød prik) eller lungerne går du efter hurtigt blodtab og nedsat iltforsyning til hjernen – hvilket på papiret burde give et hurtigt og etisk drab. Men der er udfordringer ved at gå efter det klassiske hjerteskud, især hvis man er på bevægelsesjagt eller jagt i områder hvor en længere eftersøgning ikke er en praktisk mulighed.

Går man derimod efter et højt skulderskud (grøn prik), fokuserer man på at immobilisere dyret hurtigt, ofte ved at beskadige skulderblad, muskler penetrerer de blodfyldte lunger. Skuddet kan også påvirke rygsøjlen og andre store blodkar i området, hvilket giver et meget effektivt drab.

Vores pro træner Jakob, giver følgende uddybning: 

Lungevævet er mere “skrøbeligt” sammenlignet med hjertet som er en muskel. Det resulterer i at den sekundære sårkanal der forårsages af det hydrauliske tryk ved træf, samt fragmenter fra kuglen og knogler er væsentligt større. Større sårkanal i et blodførende organ medfører hurtigere udblødning. Hjertet er en pumpe og indeholder ikke ligeså meget blod som lungerne. Derfor er et solidt træf i den forreste del af lungerne med en kugle der er i stand til at overføre sin energi at foretrække frem for et hjerteskud.

Problemet opstår når jægerne træffer lungen bagtil (lungespidsen). Mængden af væv og blod er ikke lige så stor i dette område, hvorfor det ofte ses at dyret løber fra skudstedet.

Med et træf højt og fremme på skulderen træffes ikke kun lungen, men også pulsårer, vener og ofte også de nervebaner der løber langs spise og luftrør. Rammer man disse nerver indtræffer døden øjeblikkeligt.

Så for at opsummere; ved at skyde højt og fremme på skulderen spiller man på flere tangenter: kuglen møder større modstand, hvilket sikrer god ekspansion og dermed energioverførsel, dyret immobiliseres, de skrøbelige lunger ødelægges på det sted for de indeholder mest blod og der er stor sandsynlighed for at vitale nervebaner rammes.”

Det klassiske hjerteskud

Det klassiske sideskud bag forbenet, efter hjertet og den bagerste del af lungerne, er udvalgt for at sikre maksimal blødning og minimal kødskade. (den røde prik). Skuddet placeres over det første ribben, lige bag forbenet. Dette er det klassiske valg, også det man opfordres til under jagtkurser og riffelprøver. Men der er et par udfordringer ved hjerteskuddet, som det kan være en god ide at holde for øje.

Risiko for anskydninger: På hjortevildt sidder hjertet relativt lavt i kroppen, og bag forbenet. Rammer man ikke præcist pga af dårlig skydeteknik (f.eks. utilsigtet lavt skud ved rekylreaktion), kan det skabe en del problemer. Et lavt skud vil ofte side i forbene, eller snitte bugen. Et skud for lagt tilbage, sidder i mavesækken. Går man for højt er det ikke det store problem, med mindre man kommer op i leveren. Især under fritstående skudafgivelse til bevægelige mål, er det værd at overveje, for risikoen ved et lavt eller et dårligt skud er større, når målet flytter sig hele tiden. Uanset hvor det går galt, så er risikoen for en besværlig eftersøgning større, end ved det høje skulderskud.

Risiko for længere flugtafstande: Et skud i hjertet eller lungerne, er ikke altid øjeblikkeligt dræbende. Dyret kan ofte løbe fra stedet, hvilket alle erfarne jægere kan bevidne, og selv råvildt kan løbe relativt langt, selv med en "god kugle". Skyder man elg eller kronvildt, er det virkelig noget man skal overveje, for det tager langt tid at tømme den store krop for nok blod, til at hjernen ikke kan få ilt. Her er det ikke unormalt at flugtafstanden efter en hjertekugle er lang. Hvilket kan give en udfordring når man f.eks. er på bevægelsesjagt, hvor dyret skal være synligt forendt, før man må skyde igen.

Høj skulder – hurtigere drop og mere margin for error

Der er nok ikke mange der tænker over det, men et højt skulderskud, er præcist ligeså dødeligt, og langt nemmere at levere, end et hjerteskud. Hvis du flytter dit sigte op og længere frem ifht hjerteskudet (den grønne prik) ,kommer du nemlig op i en zone hvor du både smadre knogler, punkterer lunger og skaber et shock under rygsøjlen. Dødsårsagen er den samme som ved hjerteskud, nemlig ilttab i hjernen, men der en et par fordele som er værd at overveje ifht. det klassiske hjerteskud.

Træn korrekt skudbillede med os i biografen!

Sigtepunkt - giv målet en lammer

Hvis du gerne vil eksekvere et højt skulderskud, men er lidt i tvivl om hvordan du gør det, så prøv at forestille dig at du skal give dyret en lammer. Gerne i toppen af den store skuldermuskel. Det er i virkeligheden er ret nemt skud, for det er et relativt stort mål. Især hvis man sammenligner med et regulært hjerteskud.

Det er svært at løbe uden skuldre

Skyder man igennem skulderbladende, er det meget svært for vildtet at løbe fra skudstedet. Så simpelt er det. Skyder man på vildt i fart, vil man ofte opleve at vildtet tumler som en hare. Dette giver en meget kortere eftersøgningstid, da dyret ofte er der hvor man så det falde. Dette er en stor fordel på drivjagt, hvor man kun kan skyde igen, hvis dyret er synligt forendt, eller hvis man skyder til vildt som f.eks. vildsvin, der godt kan være en reel risiko ved eftersøgning - selv ved et godt hjerteskud.

Større mål giver mere "Margin of error"

Lad os bare være ærlige. Det er ikke altid at et skud sidder præcis der hvor du gerne ville have det. Især ikke hvis dyret er i bevægelse. Ved et højt skud på skulderen er der en ret stor zone, hvor skuddet er dødeligt, selvom det er for langt oppe, nede, fremme eller bag ved der hvor du ideel gerne ville ramme. Dette gør det til et nemmere mål, ved f.eks. bevægelsesjagt, eller ved skud på lidt længere afstande hvor du kan være i tvivl om kugles drop.

Bedre ekspansion ved anvendelse af blyfri 

Blyfri ammunition har - ligesom alle andre typer af ammunition - både fordele og ulemper. En af ulemperne er at det relativt hårde materiale, kan være en ulempe når man gerne vil have god ekspansion, ved skud på bløde genstande. Det er en del evidens for at blyfri ammunition (uanset brand) virker bedst, hvis det for lov til at ekspandere i en knogle i stedet for i blød væv. Dette er præcis det, der sker når man skyder på skulderen. Skulderbladet giver nemlig god modstand og kuglen folder ud, så energien kan efterlades i dyret. På den måde får du et mere dræbende skud - også med blyfri på længere afstande.

Ulempen ved kødødelæggelse: Du ødelægger mere kød, hvis du skyder igennem det. Det er ret klart. Det samme gør sig gældende ved kraftig ekspansion af kuglen i mødet med knoglerne. Men køddødelæggelse kan i nogen grad undgåes, hvis man foretager det rigtige kuglevalg, så liger udgangshuldet at man har ramt dyret med en håndgranat. Det er vigtigt at lave sin research om dette inden man køber sin jagtammunition, eller at man tager billeder og deler erfaringer om hvad effekten af ens ammunition rent faktisk er. Dette er også nemmere når man rent faktisk kan finde dyret, fordi den mere eller mindre lagde sig i knaldet. Det er også værd at overveje, hvad der betyder mest: er det et hurtigt drab med kort flugtafstand, eller 50 gram kød mere af sine bove.

Husk – Et effektivt drab er altid første prioritet

Så hvad er “Det rigtige” skud? Det rigtige skud vil altid være det, hvor du kan sikre at du rammer, og at dyret dør så effektivt som muligt, uden unødig lidelse til følge. Vi håber at vores lille blogindlæg, har inspireret dig til at løse “problemet” med “rigtig” skudplacering på en nemmere og mere effektiv måde, end mange har lært. Men en ting er at læse om det, noget andet er at gøre det. Så træn det, prøv det og tænk over om du leverede et bedre skud - og efterfælgende drab - fordi du ændrede dit sigtebillede.

BlyfriJagtJægerRiffeljagtSkydning

Efterlad en kommentar

Kan vi friste med?

Bedding af riffelBedding af riffel
vaabenfabrikken Bedding af riffel
Tilbudspris: Fra 1.299,00 kr

Featured collection

View all

Book en tur i skydebiografen

Vi er stolte af at have Danmarks største skydebiograf som en del af vores butik og våbenmekaniker. Skydebiografen har to sale, hvor du kan skyde med alle kalibre der er lovlige til jagt i Danmark. I skydebiografen træner du på rigtige film af dyr fra hele verden, og du skyder med den samme ammunition som du ville bruge på jagt eller til træning. 

Book her